I Sverige är Art nouveau mer känd som jugend, som på tyska betyder ungdom. Stilen kan enklast beskrivas som ett samlingsbegrepp för olika stiluttryck som uppstod i bland annat Tyskland och Belgien efter andra världskriget och som bröt med den traditionella uppfattningen om färg och form.
I Frankrike kallades stilen för Art Nouveau, enkelt översatt ny konst. Där var stilen mycket mer böljande än vad den var i många andra europeiska länder, vilket ansågs vara en direkt motreaktion mot den återhållsamhet som gällt under andra världskriget.
Vad skiljer stilarna Art nouveau och Art deco åt?
Stilarten Art nouveau kännetecknas av sirliga och slingrande detaljer och linjer samt av storblommiga motiv. Influenser från Japan och övriga Asien märks tydligt, liksom nationalromantiska tapeter i typiska jugendstil.
Art deco är en högst dekorativ inredningsstil som kännetecknas av exklusiva inslag. Inspirationen kommer främst från Orienten, antika Grekland och Rom. Tydliga mönster som sicksack och lampfötter med kvinnofigurer och keruber (änglar) är typiska inslag.
Vilka utrymmen passar att inreda med Art Nouveau?
I ett hem med något större utrymmen och många rum, såsom en tidstypisk villa eller en storstadsvåning, passar Art Nouveau som allra bäst. Där kan välvda, slingrande växt- och blommotiv och romantiska tapeter med vackert dekorerade ornament breda ut sig och ta plats. Använd gärna tapeter med tryck av trollsländor, fåglar och stora vackra blad och textilier med snödroppar, blåsippor och liljekonvalj.
I Sverige kännetecknas stilen mycket av urkarvade dekorer i en möbel. Maffiga träskåp med ett urkarvat äpple eller päron på skåpdörren kräver rejäl takhöjd för att komma till sin rätt. Möbler med lökformad fot är tidstypiskt, liksom trästolar med dekorerad rygg och sammetssits.
Färger, form och möbler
Ljusa romantiska tapeter, blomsterdekorerade glas och porslin med växtornamentik bör vara typiska inslag i inredningen. Gärna också glas och keramik från Rörstrand och Gustavsberg samt lampor med keruber, änglar och vackra glaskupor. Finns det välvda fönster, djupa fönsternischer eller valv i bostaden eller lokalen som ska inredas, bör dessa definitivt framhävas och få en central roll i inredningen.
Lycka till!